Kategórie
 
 
 
 
 
 

Tuhé alebo tekuté mydlo: ktoré je účinnejšie?

Blog
Napísal Monika Greňová
24.06.2024

Existuje jednoduchý a ľahký spôsob ako sa ochrániť pre chorobou? Určite áno. Je dokázané, že umývanie rúk minimálne po dobu 1 minúty mydlom je prevenciou pred prenosom väčšiny chorôb, ktoré sa šíria kvapôčkovou infekciou.

 

Patrí umývanie rúk medzi priority?

Sú povolania, kde sú čisté ruky nevyhnutnosťou. Je nepredstaviteľné, aby lekár - operatér či ostatný medicínsky personál mal pri výkone svojho povolania nedostatočne umyté a vydezinfikované ruky. Ohrozil by tým zdravie pacienta a to si žiadny zodpovedný medik nedovolí. Hygiena rúk je  nesmierne dôležitá aj v povolaniach, ktoré súvisia so spracovaním potravín a prípravou jedla. Nesmierne dôležité sú čisté ruky aj pri práci s deťmi. Je mnoho povolaní, kde hygiena rúk je prvoradá a nevyhnutá. No aj iné bežné zamestnania či život po práci prináša situácie, kedy sú čisté ruky viac ako nevyhnutné a potrebné. Tečúca voda, mydlo, čistý uterák a dezinfekcia patri k základným hygienickým potrebám na pracovisku ale aj vo verejných budovách a domácnostiach.

Kocka tuhého mydla

                                                         

Spotreba tuhých mydiel má klesajúci trend už viac ako desaťročie. Klasické tuhé mydlo v nádobke, striedajú efektné nádobky alebo rovno dávkovače na tekuté mydlá na ruky. Po tekutom prípravku častejšie siahnete aj pri sprchovaní. Tie mnohokrát ponúkajú bohatšiu penu, vôňu a vizuálny zážitok. Tuhé mydla však v poslednom čase zažívajú novodobé vzkriesenie. Ich boom má na svedomí hlavne obmedzenie tvorby odpadu z obalov. Kupujete ešte pravidelne klasické mydlo do domácnosti, alebo máte na umývadle postavenú nádobku s tekutým mydlom na ruky a pri sprchovaní siahnete po géle? Áno, mydlá síce nádherne voňajú a dobre vyzerajú, mnohé z nás ich však už považujú za nepraktické a prežité.

Mydlá vysušujú

Umývate si ruky často? Aký prípravok na umývanie používate? Je pokožka vašich rúk normálna alebo suchá? Viete aká je tvrdosť vašej vody? To je len zopár otázok, ktoré si musíte zodpovedať pred tým ako kocku mydla alebo tekuté mydlo obviníte z toho, že máte vysušené ruky. Pokiaľ ste na tieto otázky odpovedali kladne, zamyslite sa nad tým, akú zmenu je potrebné vykonať. Mydlo či tuhé alebo tekuté je vhodné vymeniť za také, ktoré je obohatené o hydratačnú zložku. Pokiaľ je potrebné a nevyhnuté používať dezinfekčné mydlo alebo tekutú dezinfekciu rúk, je v čase pokoja potrebné ruky ošetriť hydratačným alebo výživným krémom, prípadne maskou na ruky, ktorá ich vyživí a vráti potrebnú pružnosť.

Nezabudnite, pokiaľ používate tuhú kocku mydla, doprajte jej vhodnú nádobku s odtokom prebytočnej vody. Mydlo tak nebude stáť vo vode, nestane sa mazľavým a nepopraská. Vďaka správnemu skladovaniu sa neznehodnotí a vy mu takto predĺžite životnosť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia